Ylva
Ylva
@ylva
  About
  • Followers 22
  • Following 8
  • Updates 54
  Joined October 26, 2017

Fundering om system med Tarot

user image 2019-04-24
By: Ylva Trollstierna
Posted in: Tarot allmänt
Fundering om system med Tarot

Det som skiljer mig från många andra Tarottolkare är att de är mer inne på att känna energi, att hålla i ett kort, ofta mellan händerna för att få en känsla, eller se på kortet och känna in vad det vill förmedla. För mig är det mer ett system, men så talar jag ofta om detta med att vänster och  höger hjärnhalva behöver vara i balans, då inte bara höger som bär på intuitionen. Det behövs även en struktur.

Tarot är det mest perfekta systemet, det visar på allt i livet. När någon väl har lärt sig grundkoden till korten, tillsammans men även var för sig är det enklare att förstå vad korten visar på. 

Jag tar en enkel beskrivning (hoppas jag, inte lätt när jag själv behärskar det som om jag skulle vara flytande i japanska).
Det finns fyra sviter, de som även hör hemma i de olika väderstrecken som bär på olika egenskaper, varje väderstreck är lika med ett element, en energi, på vår jord finns det fem sådana. Det är eld, vatten, jord och luft samt eter. 

Öster är eld, eld är aktivitet.
Söder är vatten, vatten är inlevelse.
Väster är jord, jord är upplevelse
Norr är luft, luft är medvetande.

Aktivitet är allt du agerar i, därför kallar vi ofta den energi för arbete.
Inlevelse är allt du känner, från hat till kärlek, från glädje till inre smärta. Vilket vi då kallar kärlek.
Upplevelse är allt du är i, som närvaro, materiellt, utveckling (=pengar samt utbildning).
Medvetande är dina tankar som blir hur du mår= hälsa.

Sedan finns eter, voiden, allt eller inget, som är korten från stora Arkanan. Men de ovan då? Stavar= eld, Bägare= vatten, Mynt= jord, Svärd= luft. Det kan vara enkelt att komma ihåg om du tänker dig att en stav kan brinna, du kan ha vätska i en bägare, mynt är av jordligt material samt du kan svinga ett svärd i luften.

Jag tycker det är viktigt med metaforer, liknelser, saker samt berättelser som vi kan finna en grund att utveckla ifrån, om du inte har koll på elementen lär du få en hel del huvudbry när det gäller Stavar och Svärd, vad är vad? Förståeligt för båda är maskulin energi. Det är nu det börjar krångla till sig kanske, men som sagt Tarot är ett system, alltså finns det även två maskulina sviter samt två feminina, det är dem som tillsammans bilder Yin och Yangsymbolen, den svarta pricken samt det svarta fältet är feminin energi, den vita pricken samt det vita fältet är maskulin energi. Finns en mening med en sådan urgammal symbol, att visa på att balansen behöver finnas mellan de två.

Sedan finns det i varje svit av det vi kallar lilla Arkanan kort från Ess till 10, samt fyra personlighetskort.
Varje siffra har en betydelse som sedan mixas samman med svitens element.  Är det Ess i Stavar är det en ny start i arbete, är det Ess i Bägare är det en ny start i kärlek, är det Ess i Mynt är det en ny start i något materiellt. Är det Ess i Svärd är det en ny start i medvetandet. 

De fyra personligheterna är dels olika delar av dig, Page, inre barn, Knekt, inre tonåring, Dam, inre kvinna, Kung, inre man. Men de visar även på olika påverkningar som finns, som besked, ageranden, samtal samt beslut.

De 22 korten i stora Arkanan är arketyper, olika roller som vi alla har med oss, mer eller mindre, som att det inom dig bor en Magiker som kan trolla med knäna, sedan är det inte alltid som du använder den energin. En vanlig energi som många använder däremot är Den Hängde Mannens, att ta på sig offerkoftan, sucka och stöna, begränsa sig själv. 

Om du läst igenom, tänkt till fick du på en kort text en grund till Tarot, därför tänker jag ta på mig rollen av Dam i Mynt som är en lärarroll, utmana dig till att förhoppningsvis släppa illusionen att du inte kan, att det är besvärligt som finns i energin av De Hängde Mannen, istället ta fram din inre Magiker, trolla med korten :)
Ikväll är det webmöte med hur vi kan använda oss av Kejsarens energi till att skapa en struktur av tre kort. 

Du är välkommen som medlem, en investering som ger dig frihet att utvecklas personligt medan du lär dig mer om Tarot.
För jag har använt mig av Magikerns energi, skapat en shop på min sida som även gäller för Tarotakademin. Där kan du boka in dig som medlem på denna sida, i det få tillgång till texter, ljudfiler, webinars, filmer samt vara med i kväll på webmötet. 
Klicka här för att komma till min shop som har premiär idag.  (öppnas i nytt fönster) Idag erbjuder jag även tolkning för maj, juni, juli och augusti (klicka på produkter)